Room kruimelvlaai

Hey allemaal,

Ik had nog beloofd een recept te plaatsen voor de room kruimelvlaai. inmiddels heb ik 2 verschillende recepten geprobeerd. Het eerste recept geeft een knapperige en wat hardere bodem. Het tweede recept geeft een redelijk dik, zacht en brood achtige bodem.

Het recept voor de banketbakkersroom en de kruimels is voor allebei de recepten hetzelfde.

Algemeen:
Banketbakkersroom
Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit. Breng in een pan de melk met het vanillemerg en de helft van de suiker aan de kook. Roer in een kom de eidooiers met de rest van de suiker los en roer de bloem erdoor. Meng een scheutje melk door het eimengsel, schenk terug in de pan en roer goed door. Breng de banketbakkersroom aan de kook en gaar op laag vuur circa 5 minuten. Laat de banketbakkersroom afgedekt met plasticfolie afkoelen. Vul de vlaaibodem met banketbakkersroom.
Kruimels

Verwarm de oven op 180 ºC. Meng boter, suiker en bloem met elkaar en wrijf met beide handen door tot er kruimels ontstaan. Verdeel de kruimels over de taartvorm en bak de vlaai in de oven in circa 25 minuten goudbruin en gaar.

Bestuif de vlaai met poedersuiker.

Ingrediënten

Banketbakkersroom

 • 1 vanillestokje
 • 500 ml melk
 • 150 g suiker
 • 4 eidooiers
 • 2 el bloem

Kruimels

 • 90 g boter
 • 75 g suiker
 • 75 g bloem

Bodem 1:

 • 20 g gist
 • 100 ml lauwe melk
 • 200 g bloem
 • 1 mespuntje zout
 • 30 g boter
 • 1 eidooier

Los de gist op in de melk. Maak een kuiltje in de bloem en strooi het zout over de rand. Schenk de melk in het kuiltje en kneed de boter en de eidooier erdoor. Meng beetje bij beetje de bloem erdoor en kneed tot een soepel deeg. Laat het deeg, afgedekt met plasticfolie, circa 30 minuten rijzen. Rol het deeg uit tot 5 millimeter dik en bekleed de ingevette vlaaivorm ermee. Prik de bodem in met een vork.

Bodem 2:

 • 200 gram bloem
 • Snufje zout
 • 20 gram verse gist
 • 15 gram boter
 • 2 eetlepels olijfolie
 • 1 deciliter melk
 • 2 eetlepels (basterd)suiker
 • 1 eidooier

Verwarm de melk (lauwarm) en los hier de gist in op. Doe het zout onderin een kom en zeef de bloem daarboven. Maak in de bloem een kuiltje en doe er de boter, de olie, het suiker en het ei in. Giet hierbij de melk met het gist. Kneed het vervolgens tot een soepel, glad en luchtig deeg, gebruik hierbij gerust een keukenmachine of een mixer met deeghaak. Kneed daarna het deeg nog even goed door met de hand op een met bloem bestoven aanrecht. Wanneer het deeg te veel plakt voeg dan wat extra bloem toe, wanneer het deeg te stijf is voeg dan nog wat melk toe. Laat vervolgens het deeg, afgedekt met een vochtige doek, nog een half uurtje op een warme plek rijzen. Na het rijzen kneed je het deeg nogmaals door waarna je het uitrolt tot een ronde lap die de vlaaivorm kan vullen. Vul de vlaaivorm vervolgens met het deeg en snij het overgebleven deeg weg. Volg het algemene recept op de vlaai af te maken.

Veel plezier met het maken van de vlaai!

Groetjes

 

 

Laat je reactie achter!

2 reacties op “Room kruimelvlaai”

 1. Rob zegt:

  Wanneer ga je deze weer een keer maken pieffie? (A)

Geef een reactie